image

Unifamiliar entre mitgeres

Població:
Blanes (Girona)
Propietari:
Joan S.Surís i Sala
Data Construcció:
Projecte i Obra: 2003 - 2004
Total superfície construida:
203,00m2

Es tracta de la reforma d’un habitatge unifamiliar entre mitgeres a la zona del primer eixample de Blanes dels anys 50, al barri de Sa Massaneda, un barri lleugerament enlairat respecte del nucli antic del poble. El projecte sorgeix de la reforma d’un habitatge existent, aquest projecte pretén ser la suma de necessitats de l’autor; per tenir l’habitatge i el despatx unificat, amb aparcament propi i al més cèntric possible del poble.

Treballar sobre una preexistència condicionava el projecte, ja que no es canviava l’emplaçament de l’escala i es conservaven els forjats existents. A això s’hi suma el fet de ser un solar estret i llarg i que solament té entrada de llum pels extrems. Tot això ens va portar a buscar el màxim d’il·luminació natural per tots els punts possibles. A les façanes, amb obertures de terra a sostre i, per la zona central de la casa, es produeix una entrada de llum en provocar un decalatge a la coberta formant una entrada zenital que utilitza l’espai de l’escala per donar llum a la part central de l’habitatge. Es provoca, així, que l’escala es converteixi en un recorregut il·luminat. Això és possible gràcies a la realització de l’últim tram de l’escala amb estructura metàl·lica i vidre, que augmenta l’efecte de claraboia de la zona de l’escala.

L’habitatge s’articula en planta baixa, que comprèn la zona de despatx, serveis i aparcament; primera planta, dormitoris i banys, i la segona planta, com a zona d’estar, cuina i menjador, que es conforma com una planta lliure que gaudeix al màxim de la llum i les vistes sobre el poble i el mar.

Les dues façanes tenen identitat pròpia, amb un tractament independent en funció de l’entorn de cada carrer.

El control de la llum i del sol s’ha confiat a un element tan mediterrani com les lamel·les, que en aquest cas són metàl·liques, així s’ha pogut aconseguir un joc de llums i ombres que permeten gaudir plenament de la casa. El revestiment de pedra de la planta baixa s’ha fet amb la pedra autòctona d’aquesta zona, que és la que domina en aquest barri, així aconseguim integrar la façana al seu entorn, però el canvi en la manera de col·locar la pedra li dóna una identitat pròpia.

Arq(i)tec Surís Associats - Arquitectes

niobigràfic*