L’ILLA ISOZAKI…. O L’ARQUITECTURA MIRACULOSA.

Article publicat a la revista Recvll de Blanes el març del 2011

L’illa Isozaki versus la vall d’en Burg.

Arran de l’èxit regenerador del Guggenheim per a la ciutat de Bilbao, van ser moltes altres d’arreu que es van apuntar a la moda de fer un edifici emblemàtic firmat per un arquitecte estrella per fer que les seves ciutats sortissin al mapa i fos el seu motiu de regeneració econòmica… casi mai va ser aixi, això esta molt ben explicat al llibre de Llàtzer Moix – l’Arquitectura Miraculosa, Ed. Anagrama. Com no, Blanes també es va contagiar de la febre d’arquitectura emblemàtica i es va contractar a l’arquitecte A. Isozaki, per donar aquest toc cosmopolita a l’illa que separa el Blanes antic de la zona dels Pins. El projecte a la zona de la Vall d’en Burg, va ser una explosió de fantasia buida de contingut, que la davallada econòmica que patim a posat al seu lloc, però no vull entrar a valorar el projecte Isozaki. Vull passar pagina i parlà del futur.

Projecte del parc de la vall d'en Burg

Com ja haureu notat, Blanes te un dèficit importantíssim de zones de lleure, passeig i reunió. Per desídia i per comoditat s’ha donat tota aquesta responsabilitat al Passeig de Mar i sort en tenim d’aquest espai, però a l’hora ha estat el parany. Com que ja tenim una zona d’esbarjo tant potent i amb tanta atracció tant per al ciudatà com per al foraster, els diferents equips de govern s’han dedicat a altres coses mes “urgents…”  com sempre amb una “amplia visió” que compren els quatre anys de mandat.

Si tenim amplitud de mires, pensarem quin Blanes volem per al futur i projectarem a llarg termini, no amb caire electoralista, no entra’n en la eterna discussió centre/barris, no són també les gents dels barris qui baixen a passejar per al centre i per al Passeig de Mar?. Es tot el poble el que es beneficia dels espais públics.

El nou POUM aprovat fa poc demostra el que he comentat abans. No es un projecte que desenvolupi un model de poble madurat, amb projecció de futur, amb una filosofia de vida i de creixement. Es un pla general que nomes posa pedaços i genera mes sol per construir. Els grans problemes del poble no els toca; ordenar un urbanisme caòtic deixat de la ma de deu durant dècades (si no, pugeu a Sant Joan i ploreu davant el caos que s’obre als vostres peus), la circulació a Blanes pedaç rere pedaç, parcs…que es això?, espais de lleure per els infants (abans de la festa major es va inaugurar “els columpios” un èxit total d’afluència, però es que hi ha molts mes llocs a on portar la canalla? A una població com Blanes que a crescut molt i amb molta gent jova que te nens? .

Si aquesta casa continua confiant-me un espai per expressar-me, anirem entrant a poc a poc en tots els temes que crec que s’haurien de  millorar i no solsamènt per anomenar-los si no que donar possibles solucions viables.

seccio del projecte del parc de la vall d'en Burg

En aquesta línea i aprofitant la noticia de la dissolució del Consorci Portal Costa Brava-Illa de Blanes, tindríem que recuperar la vall d’en Burg, tan el nom com el territori, per al poble. Aquest espai que va ser antigament una riera i un lloc inhòspit que separava físicament el poble de Blanes de la zona dels pins cada cop que hi havia una riuada, que modernament ha sigut una ferida sense curar que ha continuat separant el poble amb aprofitaments esportius poc encertats i molta deixadesa, s’hauria de convertir en un espai que faci de sutura entre els Pins, la Plantera i el Casc Antic de Blanes, un espai que endinsi a la gent del Passeig de Mar cap a l’interior , fins i tot fins el riu, un altre gran desconegut de la nostre gent.

Fem que el Passeig del Mar s’apropi a la trama urbana per mitja d’una rambla, passeig, parc…. Aprofitem l’espai per al que realment necessita el ciutadà, espais oberts per gaudir-ne, espais que generin poble, tant per el lligam urbanístic que representa com per l’ús i la funció que aquest dona a la ciutadania. El dibuix que il·lustra aquest article no pretén ser el projecte que s’hi ha que realitzar aquí, però si dona una idea del que podria ser aquest lloc i de les necessitats que cobriria una actuació d’aquest estil, una rambla que uneix el mar amb el riu per mitjà de l’avinguda Catalunya, una gran borsa de pàrking soterrat per a que la gent que arribi a Blanes aparqui tranquil·lament i gaudeixi del nostre poble, per passejar, comprar, fer negocis i tot el que una Vila com la nostre pot oferir. Zones de Joc per  a infants i adolescents, zones que millorin la  connectivitat…

Fer una central d’autobusos amb capacitat i instal·lacions necessàries per a que es converteixi en un centre de comunicacions real que descongestioni Blanes.

Bàsicament el que proposo es que el poble s’apropiï d’aquest espai fent-s’ho seu i l’utilitzi amb benefici de tots. Que siguem egoistes amb els nostres espais i els utilitzem, que comencem a projectar un poble cohesionat i amb empenta i que no deixem que continuïn fen de la nostra Vila un sac de pedaços.

Quant a joansuris

Currículum a tall de presentació: Estudis: Arquitectura Superior i Urbanisme per la universitat politècnica de Barcelona. Màster d’urbanisme per l’UdG. Arquitectura Tècnica per d’universitat politècnica de Barcelona. Treball: Despatx propi d’arquitectura i urbanisme de del 1992. Obres publiques i privades. Activitat docent a l'Institut Gaudi de la contruccio 1997-98 Coordinació d’obres de la ronda de dalt (BCN) per l’ institut promoció obres olímpiques 92. IMPUSA. Plaça per oposició al departament del Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.
Aquesta entrada ha esta publicada en Articles Publicats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: L’ILLA ISOZAKI…. O L’ARQUITECTURA MIRACULOSA.

  1. Elric diu:

    I have extcaly what info I want. Check, please. Wait, it’s free? Awesome!