Un Parc lineal per a Blanes

 Publicat a la revista Recvull de Blanes. Abril 2011

Si preguntéssim a la majoria de vilatans  de Blanes sobre els elements dominants del paisatge del nostre poble, parlarien de Sa Palomera i de la figura omnipresent de la muntanya de Sant Joan i es cap allà on dirigim els nostres pensaments quant parlem d’un mirador sobre el poble. Però tenim un indret molt interessant i molt desconegut que en aquest article intentaré reivindicar per a l’ús dels vilatans i forasters.

La majoria de Blanes s’assenta a les zones generades per las dues rieres, la de Blanes  i la de la Vall d’en Burg, culminant amb l’isme que uneix la vil·la a la roca de Sa Palomera. Dominant aquests espais tenim una cornisa de rocosa que fa de mirador sobre el mar i el poble,  que s’estén des del Fortí, fins a morir al Racó Blau, a prop del riu Tordera. És la cornisa rocallosa que conduïa la Riera de la Vall d’en Burg fins a la Palomera. Parlem d’un indret espectacular per les seves vistes i molt malmès per l’ urbanisme caòtic que ha dominat (i espero que ja no domini més) aquest indret que tenim que fer nostre.

Parc Lineal de Blanes

Clicar per ampliar imatge.

Si agafem aquesta cornisa a l’alçada del Fortí, podrem seguir amb més o menys dificultat un recorregut abocat al mar que ens dona una visió força complerta de la façana marítima que tenim i que des de pocs altres llocs podrem gaudir tant plenament.

Mirador Blanes

Ja fa uns anys, veient la qualitat de l’ espai vaig gestar un projecte de parc lineal sobre aquesta cornisa, que us exposaré en aquest article. Espero que aquestes ratlles descobreixin a molta gent el potencial que té aquest recó i que si els captiva com a mi, fem un esforç per reivindicar-ho i potenciar-ho com a pulmó de Blanes.

En el seu moment vaig ensenyar el projecte esmentat a l’ajuntament amb bona acollida i els hi va semblar molt interessant. En aquell moment es va comentar que es posarien en contacte amb mi per explorar més àmpliament l’assumpte. Malgrat això, no va ser així, però arran d’aquest conversa van anar apareixent petites actuacions en diferents parts del recorregut, sortides o inspirades, si mes no de la idea original que jo havia exposat (el mirador sobre la l’escola de la Vila, l’arranjament de la zona sobre l’actual CAP dels Pins, …).

Passat el temps he vist amb certa satisfacció que la llavor que vaig plantar en aquell moment va arrelar,  ja que en el nou POUM de Blanes, aprovat fa poc i que conduirà el desenvolupament urbanístic d’aquest poble els propers anys, es fa referència a aquest indret, i d’una manera indefinida s’aporten solucions o paràmetres de desenvolupament que existeixen al meu projecte tot i que, en alguns casos, de manera excessivament tímida.

Com podreu veure en els planells i dibuixos que acompanyen aquest escrit, es tracta de revaloritzar tot aquest espai que arrenca de la Penya del Fortí i mitjançant diferents plantejaments (passeres, ponts, camins, jardins, miradors, …) arribar fins a la zona del Racó Blau i fins i tot connectar-se amb un possible passeig fluvial que desenvolupés la zona del riu.

Pont que salva la baixada del Cargol

Aquest espai ens portaria a contemplar Blanes des d’un punt de vista que la majoria dels vilatans no estem acostumats a veure i podríem gaudir d’un veritable parc, cosa que a dia d’avui no existeix al nostre poble.

Durant el recorregut podríem fruir d’indrets molt diferents, miradors que s’obren al poble i al mar, petits passejos entre arbres, itineraris més intimistes fins arribar a un gran espai que es generaria a la zona de confluència de Quatre Vents, Can Borrell i el Racó Blau, organitzant una gran zona lúdica al voltant d’un estany artificial que articula tot aquest espai.

Es podrien fer gestions perquè la Masia que existeix a la zona (del veïnat de Mas Ferrer), pogués tenir una funció lúdica i educativa de divulgació de la natura i del que eren els masos com a entitat agrícola, aportant tots aquells coneixements de la vida a pagès que la nostra existència més urbana a fet desaparèixer del conscient col·lectiu. Procurant alliberar la Masia de les construccions que l’envolten, aconseguiríem que tornés a tindre tot el caire del Mas que va tindre al seu moment,  per el seu significat històric i la seva situació privilegiada a la part més alta d’aquest recorregut.

El projecte del Parc passa per cobrir el tall sagnant que representa la continuació de l’Avinguda d’Europa amb la baixada cap a la Plantera, que secciona i separa  brutalment la zona de Quatre Vents i la del Racó Blau.

El Projecte tanmateix genera relacions entre el Parc i la part baixa del recorregut (Racó den Portes, Padrets, Pça. Catalunya..), reforçant connexions que ja quasi existeixen i donant-l’hi una categoria d’avingudes d’accés al Parc des del nivell del mar.

Aquest projecte tindria que acabar ajudant a connectar tots els espais d’interès de Blanes, generant rutes turístiques que portin des dels Jardins Botànics fins la delta del riu Tordera i potenciant un turisme que gaudeixi de recorreguts marcats i ben indicats; Els parcs de Blanes, Les ermites, El riu i la delta, Els Jardins Botànics…etc.

Tenim que explorar i explotar el que tenim, no solament per nosaltres, sinó per aconseguir que una millora del poble programada i ben pensada que pugui generar més al·licients per els blanencs i forasters,  generar mes recursos econòmics, millorar la qualitat de vida i potenciar la qualitat (que existeix) de la nostre població.

Quant a joansuris

Currículum a tall de presentació: Estudis: Arquitectura Superior i Urbanisme per la universitat politècnica de Barcelona. Màster d’urbanisme per l’UdG. Arquitectura Tècnica per d’universitat politècnica de Barcelona. Treball: Despatx propi d’arquitectura i urbanisme de del 1992. Obres publiques i privades. Activitat docent a l'Institut Gaudi de la contruccio 1997-98 Coordinació d’obres de la ronda de dalt (BCN) per l’ institut promoció obres olímpiques 92. IMPUSA. Plaça per oposició al departament del Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.
Aquesta entrada s'ha publicat en Articles Publicats i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Un Parc lineal per a Blanes

  1. Carme diu:

    Bon projecte, espero veure’l realitzat, endavant!